Kiekes aan, aflevering twintig komt eraan!

 
Elke dag presenteert Kweekvijver Noord het dagjournaal ‘Kiekes’. Studenten zijn gedurende de schooldagen in de weer om elke dag om een leuk en informatief nieuwsprogramma op beeld te krijgen. Een van de drijvende krachten van Kiekes is Friso van Kuilenburg (37).

Vandaag gaat de twintigste uitzending de lucht in. Wat houdt Kiekes in, en waarom is het in het leven geroepen? Friso, medeverantwoordelijke voor de begeleiding van de studenten, gaat er eens goed voor zitten. ,,Kiekes is een dagjournaal van drie minuten, dat in het teken staat van evenementen met betrekking tot Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 (LF2018) ”, vertelt de projectmanager terwijl hij in zijn kop koffie roert.

Het team bestaat uit stagiaires van verschillende opleidingen zoals bijvoorbeeld mediavormgeving. Doormiddel van Kiekes worden zij in aanraking gebracht met alles wat van doen heeft met het maken van nieuwsitems, zoals keuzes en deadlines. ,,Als je bijvoorbeeld een bedrijfsfilm moet maken, dat gebeurt hier ook wel, heb je daar vaak langer de tijd voor”, legt Friso uit. ,,Hier moet je elke dag drie items leveren, die items moeten in totaal drie minuten duren. Dat kan soms een uitdaging zijn. Er is wel wat ruimte om binnen die drie minuten om te schuiven, maar niet veel."

Twintig afleveringen zijn er inmiddels gemaakt door Kweekvijver Noord. Het item dat bij Friso het meest is bijgebleven is die over een Chinese visboer. ,,Voor LF2018 heeft hij het broodje ‘Mata Haring’ ontwikkeld (Mata Hari was een Friese danseres die tijdens de eerste wereldoorlog door de Fransen verdacht werd van spionage en werd geliquideerd ) dat vond ik sterk bedacht.”

Variatie als motivatie.

De 29-jarige Stefan Krikke begeleidt de studenten ook, maar gaat zo nu en dan ook mee tijdens items. Volgens hem is het werk erg variërend en dat spreekt hem erg aan. ,,We krijgen elk halfjaar weer nieuwe studenten en iedereen heeft weer dingen die ze goed kunnen of wat minder kunnen”, legt hij uit. ,,Zo ben ik vrij goed met het maken van animaties."

Wat leren betreft is het een wisselwerking. Hij leert de studenten dingen, maar zelf pikt hij weer dingen op van de studenten. ,,Door de continue variatie in collega’s word je min of meer gedwongen om zelf ook te leren en bij te blijven. We hebben hier constant nieuwe bronnen van kennis. Het werkt hier twee kanten op. Als je hier denkt: dat zijn studenten en van hen kan ik niets leren, zit je verkeerd te denken.”

Geen eendagsvlieg.

Kiekes is in het leven geroepen om de evenementen rond LF2018 onder de aandacht te brengen, maar ook volgend jaar is het de bedoeling om een dagjournaal te maken. Het is dus niet de bedoeling dat het programma een eendagsvlieg is.